Jedz zdrowo

Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie warzyw i owoców zapewnia liczne korzyści zdrowotne — u ludzi, którzy jedzą więcej produktów z tej grupy w ramach zbilansowanej zdrowej diety mniej prawdopodobne jest występowanie niektórych chorób przewlekłych. Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Ponadto, regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców obniża ryzyko chorób serca.

Składniki odżywcze i inne

  • Większość owoców i warzyw ma naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Żadne nie zawierają cholesterolu. Sosy i przyprawy oraz inne składniki mogą wnosić dodatkowe tłuszcze, kalorie lub cholesterol.
  • Warzywa i owoce są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C.
  • Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Warzywa będące źródłem potasu, to m.in. bataty (słodkie ziemniaki), białe ziemniaki, fasola jaś, pomidory i produkty z pomidorów (pasta, sosy i sok), botwina, soja, dynia zimowa, szpinak, soczewica, fasola czerwona i groch łuskany. Spośród owoców, dobrym źródłem potasu są banany, śliwki suszone i sok śliwkowy, suszone brzoskwinie i morele, melony, sok pomarańczowy i sok jabłkowy.
  • Błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw i owoców, jako część zbilansowanej zdrowej diety, pomaga obniżać poziom cholesterolu w krwi, może też zmniejszać ryzyko choroby serca. Błonnik ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Produkty zawierające błonnik, jak np. warzywa czy owoce, zapewniają uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.
  • Kwas foliowy pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Kobiety w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę, oraz kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny spożywać odpowiednią ilość kwasu foliowego, w tym produkty spożywcze i suplementy diety zawierające kwas foliowy. Zmniejsza to ryzyko powstawania u płodu wad rozwojowych cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia. Bogatym źródłem kwasu foliowego są drożdże piekarskie, w kiełkach pszenicy, liście szpinaku, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska i brukselka. Kwas foliowy występuje również w większych ilościach w produktach białkowych pochodzenia roślinnego, np. w nasionach soi, nasionach fasoli białej i grochu.
  • Witamina A utrzymuje w zdrowiu oczy i skórę, oraz pomaga chronić organizm przed infekcjami. Prowitamina A występuje w znaczących ilościach w marchwi, natce pietruszki, szpinaku, boćwinie i papryce czerwonej, a także w morelach i brzoskwiniach. W polskiej diecie, głównym źródłem witaminy A są jednak produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak podroby (szczególnie wątroba), oraz tłuszcze (masło oraz margaryny wzbogacane w tą witaminę).
  • Witamina C uszczelnia śródbłonek naczyń krwionośnych, pomaga w gojeniu skaleczeń i ran, oraz utrzymuje w zdrowiu zęby i dziąsła. Witamina C pomaga również w przyswajaniu żelaza. Witamina C jest obecna w większych ilościach w natce pietruszki, owocach czarnej porzeczki, w czerwonej papryce, warzywach kapustnych, a także w truskawkach i cytrynach.
    [źródło: www.pfpz.pl]