Korzyści zdrowotne
Stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce w ramach zbilansowanej zdrowej diety ma szereg korzystnych oddziaływań na organizm:
- pomaga zmniejszać ryzyko udaru, a być może również i innych chorób sercowo-naczyniowych;
- może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II;
- może chronić przed niektórymi nowotworami, np. rakiem jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu;
- może obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca dzięki dużej zawartości błonnika;
- w przypadku produktów bogatych w potas może zmniejszać ryzyko nadciśnienia, tworzenia się kamieni nerkowych, oraz pomagać w zmniejszeniu ubytku kości;
- ze względu na małą ilość kilokalorii w przeliczeniu na porcję tych produktów, może pomóc w obniżeniu spożycia energii i dzięki temu przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości. Dla osób z nadwagą, jeszcze bardziej korzystne jest spożywanie warzyw, ponieważ owoce, ze względu na naturalną zawartość cukrów, dostarczają z reguły większej ilości energii niż warzywa.
[źródło: www.pfpz.pl]